Izbeljivanje zuba

Izbeljivanje zuba

Izbeljivanje zuba predstavlja jednu od najpopularnijih procedura estetske stomatologije kojom se uklanjaju diskoloracije zuba nastale pod uticajem kafe, cigareta, vina, nekih lekova i terapijskih postupaka. Reći ćemo par reči o ovom postupku.

Često postavljano pitanje je da li je izbeljivanje zuba štetno. Svi istraživači slažu se u jednom – komercijalno dostupni i registrovani preparati ne mogu naškodi zubima i proces je potpuno bezbedan. Pojedinci smatraju da se radi o štetnom procesu jer tokom izbeljivanja osećaju bol, ali tokom procesa zubi nisu oštećeni. U svakom slučaju treba uvek početi sa blagim sredstvima kao što su paste za izbeljivanje, pa tek nakon toga valja preći na agresivnije vidove izbeljivanja.

Kada se govori o izbeljivanju zuba treba razlikovati izbeljivanje vitalnih i avitalnih zuba, tj onih kojima je izvađen živac.

Izbeljivanje vitalnih zuba moze biti ordinacijsko i tada stomatolog koristi preparate za izbeljivanje visokih koncentracija. Procedura je tada kratkotrajna i rezultati su odmah vidljivi. Druga varijanta je “kućno izbeljivanje ”, pri čemu stomatolog napravi specijalnu protezu koja liči na štitnike za zube u koje pacijent samostalno stavlja gel za izbeljivanje manjih koncentracija. Protezu s gelom pacijent nosi kad mu je volja pa se rezultati na ovaj način postižu postepeno pri čemu pacijent u tom periodu treba da se uzdržava od konzumiranja obojene hrane, obojenih pića i pušenja.

Izbeljivanje avitalnih zuba predstavlja poseban izazov. Procedura je drugačija, traje više dana uz ponavljanje tretmana i u najvećem broju slučajeva je moguće vratiti zubima staru/svetliju boju. Ipak, pacijentima je potrebno naglasiti da dobijeni rezultati nisu dugog veka tako da je u tom smislu trajno i zadovoljavajuće rešenje zapravo izrada kompozitne fasete ili keramičke krunice.

Veštački zubi ne mogu da se izbeljuju.

Izbeljivanje zuba nije štetna procedura ako se radi na pravilan način. U manjem procentu slučajeva javlja se prolazna osetljivost zuba na hladno. Radi postizanja što boljih rezultata pre izbeljivanja obavezno je detaljno čišćenje zuba, zamena starih, oštećenih plombi, naročito amalgamskih. Potrebno je pažljivo pregledati pacijenta i popričati s njim jer za različite pacijente treba često primeniti i različite ili kombinovane načine izbeljivanja a u pojedinih se izbeljivanje i ne preporučuje. Iako je postupak bezopasan stomatolozi se slažu u jednom – izbeljivanje treba raditi samo jednom do dva puta godišnje.