Estetska stomatologija

Estetska stomatologija

Estetska stomatologija je izraz koji se odomaćio poslednjih godina, iako ne postoji specijalizacija za tu oblast. Usko gledano, izraz se koristi za intervencije koje poboljšavaju izgled pacijenta ali ne služe i u svrhu lečenja. U isto vreme, estetski deo je najčešće i sastavni deo stomatoloških intervencija. Navešćemo samo nekoliko najpopularnijih procedura koji se koriste u estetskoj stomatologiji.

Poboljšanje izgleda zubnog niza najčešće zahteva dodavanje materijala i to su popularne krunice, mostovi, fasete, ili implanti. Ređe je potrebno uklanjati postojeća tkiva, recimo uvećane desni. Beljenje zuba ne spada ni u jednu od prethodne dve kategorije , ali svakako ulepšava zube.

Ortodontskim tretmanom se postojeći zubi lepše poređaju čime se postiže značajan estetski efekat ali se, zbog boljeg zagrižaja i ravnomernijeg dejstva sila, produžava vek zuba. Ortodontskim i protetskim tretmanom može da se postigne izduženje ili skraćenje donje trećine lica, mogu da se istaknu usne ili donekle umanje bore oko usana.

Zubni implanti danas su najpopularniji hirurški zahvat u estetskoj stomatologiji i metod su restoracije zuba ugrađivanjem titanijumsog korena zuba u vilicu na koji se kasnije dodaju keramičke krunice ili mostovi. Najveća prednost zubnog implanta je što nema onog osećaja stranog tela u ustima, tipičnog za dfentalne proteze, a sam implant stimuliše prirodni metabolizam kosti te ne dolazi do gubitka koštane mase u predelu izvađenog zuba.

Pre upuštanja u bilo kakvu intervenciju a pogotovo čisto estetsku, pacijent treba da se konsultuje sa stomatologom o mogućim posledicama tretmana te da ne bude fokusiran samo na svoje želje. Informacija o materijalima koji će se koristiti je možda najkorisnija kada su u pitaju zubni implanti, jer jer njihova ugradnja uključuje i operaciju i očekivanje da će uz odgovarajuću negu trajati doživotno. Obavezno se treba informisati o načinu održavanje novih zuba , jer postojanje krunica i mostova zahteva ozbiljnu posvećenost oralnoj higijeni.

Koliko je važna estetska stomatologija? Proverite to sami: uzmite neki časopis i nađite neko široko nasmejano lice pa bojicom ofarbajte jedan-dva-tri zuba tako da izgleda kao da ti zubi nedostaju.